Το Γηροκομείο στο διάβα του χρόνου

Κτίστηκε το 1952 με πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Άρτης  Σεραφείμ (μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών)  και με δωρεά του ζεύγους Γεωργίου και Σοφίας Μάτσου. Λειτουργεί από το 1960 με την αγάπη και προσφορά των συμπατριωτών μας.

Το αρχικό κτήριο ήταν αρκετά μικρό και δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Έτσι αποφασίστηκε η προσθήκη νέου ορόφου και η ταυτόχρονη ανακαίνιση του υπάρχοντος.

Με τις δωρεές των αειμνήστων Γεωργίου και Ρωξάνης Μπουρνάκα, Νικολάου και Ευγενίας Παπανικολάου και Ελένης Ποντίκη, καθώς και με τις μικρές και μεγάλες προσφορές πολλών συμπατριωτών μας έγινε η ανέγερση του ορόφου, καθώς και η ανακαίνιση του παλαιού.

Βρίσκεται στην άνω πόλη της Άρτας δίπλα στην Ιερά Μονή Φανερωμένης και είναι δυναμικότητος 35 ατόμων. Αποτελεί ζεστή φωλιά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι δέχονται την θαλπωρή, την αγάπη, την συντροφιά της μάνας Εκκλησίας, όχι μόνο στα υλικά, αλλά και στα πνευματικά.

«Ο άγιος Μέγας Βασίλειος, αναφέρει πως οι πελαργοί, τα πανέμορφα και άκακα αυτά πτηνά, έχουν μια πολύ συγκινητική συνήθεια. Όταν οι γονείς γεράσουν και χάσουν τα φτερά τους και τις δυνάμεις τους, αφήνονται στη φροντίδα των νεότερων, οι οποίοι, με στοργή, τους συνδράμουν, τους ζεσταίνουν, βάζοντάς τους στη μέση, τους φέρνουν τροφή και τους βοηθούν να πετάξουν, αν χρειαστεί, στηρίζοντάς τους ένας από τη μια μεριά κι ένας από την άλλη. Αυτό ονομάζεται “αντιπελάργηση” και συνοψίζει την λειτουργία του Ιδρύματός μας.»[

Διοικείται από 7μελές Συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Άρτης.
Διευθύντρια: κα Μαρία Τσιλίκη